Logo dizajn

Izrada Logotipa i njegova važnost

Logotip ili logo firme je unikatni znak koji, pored imena, čini ključnu stvar u prepoznavanju i identifikovanju Vašeg brenda, odnosno kompanije. Kao i ime firme koje mora da bude zvučno, pamtljivo i da asocira na delatnost koju obavljate, tako i logo mora sadržati jasnu i čistu poruku ali u vizuelnom smislu. Vizuelni momenat na ljudsku psihu ostavlja najjaču impresiju. Odnosno, ljudski mozak mnogo lakše pamti simpatičan znak nego izgovoreno ime ili pročitan tekst. Logo je početna stanica za izradu vizuelnog identiteta Vaše firme, tako da kvalitetnom izradom loga udarate jak temelj za izgradnju celokupnog vizuelnog identiteta.
Dizajneri se obično služe elementima koji sačinjavaju logotip i kasnije ih koriste u izradi reklamnog materijala, izradi web sajtova kao i u brendiranju. Logo znak se najviše ponavlja od svih ostalih elemenata primenjenih na celokupan grafički prikaz Vašeg brenda ili vizuelnog identiteta.

Logo dizajn mora da bude jasan, uočljiv i jednostavan.

Logo dizajn mora da daje jasnu poruku ko ste vi zapravo, da asocira korisnika na Vas i Vaše poslovanje. Preko ovog simbola morate da se trudite da predstavite sebe i ispričate Vašu poslovnu priču. Neretko, prvo pitanje dobrog dizajnera je kako biste opisali sebe u šest reči. U toj priči treba ostati iskren i dosledan i truditi se da se u tih šest reči pored vrlina, nađe i poneka mana. Često se dešava da mane prerastu u vrline ali i obrnuto. Na osnovu svega, morate da budete jedinstveni kao i znak koji Vam stoji pored imena.
Uočljivost je jedna od možda najbitnijih karakteristika koje jedan logotip mora da poseduje. Stvar je jednostavna, logo mora biti prepoznatljiv i na reklamnom baneru i na kutiji od šibica. Možda najbolji primer je njegova upotreba na elementima reklamnog materijala. Recimo da izrađujemo hemijske olovke i posedujemo komplikovani logo sa mnogo boja, senki, slova. U tom slučaju, naš logo će biti toliko umanjen da će pre ličiti na mrlju nego na bilo kakav znak.

Usko povezano sa uočljivošću logo dizajna je jednostavnost. Moramo se truditi da izrada loga bude što jednostavnija i u ovome nam mnogo pomaže tipografija, kombinacija slova i karaktera. Obično se koristi prvo slovo ili inicijali u kombinaciji sa dve do tri jasne boje. Senke i prelaze iz boje u boju treba izbegavati kao i linije koje se u umanjenim varijantama logotipa i ne vide. Možemo koristiti oblike i forme, ali bez preteranih detalja. Jasne boje i jednostavnost forme uspešno dovode do lake indentifikacije brenda.

Prepoznatljivost ključ uspeha

Vaš brend postaje aktivan, pojavljuje se na reklamama, bilbordima, web sajtovima. Uloga logotipa u ovoj fazi je presudna, zato što on mora privući pažnju i ne toliko zainteresovanim ljudima koji su u prolazu. Uzmimo za primer ženu koja čita najsvežije vesti na internetu, pogledom prelazi naslove i kraičkom oka ugleda Vaš web baner. Logo je taj koji zaustavlja pogled i usmerava pažnju. Na taj način obezbedili ste potencijalnog korisnika vašeg brenda.
Kao što je već pomenuto, ljudski mozak rado pamti vizuelne doživljaje. Ako je Vaš brend identifikovan od strane korisnika, veće su šanse da će korisnik stati pred Vaš izlog, uzeti proizvod sa police, pročitati Vaš blog. Poznata stvar je da se ljudi rađe odlučuju za stvari koje su već negde videli, čuli, isprobali.

Redizajn logoa

Prepoznatljivost je ključna stvar koja između ostalog čini naš logo uspešnim i snažnim. Sa njim postavljate grafičke standarde Vašeg vizuelnog identiteta i u skladu sa njima pokrećete ostale kanale Vaše vizuelne predstave među koje spadaju izrada sajta, pravljenje reklame ili brendiranje.
Logotip nije stalna i nepromenljiva postavka, mnogi poznati svetski brendovi se trude da svoj brend znak unapređuju, odnosno redizajniraju prateći inovativne dizajn postulate koje donosi moderno vreme.
Redizajn Vašeg prepoznatljivog loga nipošto ne treba iz korena menjati. Bilo da je dao dobre ili loše rezultate u vizuelizaciji, on je i dalje prepoznatljiv kao Vaš znak. Tako da prilikom redizajna treba strogo voditi računa da se ne izgubi koreniti vizuelni efekat po kome Vas klijenti i saradnici prepoznaju.
Naravno, postoje slučajevi gde su korenite promene nužne i neophodne i u takvim slučajevima treba postaviti novi i drugačiji izgled i u određenom vremenskom periodu se truditi da se popularizuje iznova i kod novih, ali i kod starih korisnika. Takav potez iziskuje više manje isti, a možda i veći angažman marketinških kanala, nego sama postavka totalno novog brenda.
Lična preporuka je da bilo loša ili dobra vizuelna postavka mora trpeti inovativne prepravke, koje kroz vreme mogu čak i korenito izmeniti izgled Vašeg brenda, ali u očima naših komitenata on i dalje ostaje prepoznatljiv i prezentuje Vas u najboljem mogućem svetlu.